Mitä on OCR?

Pystynkö mä siihen? Mä selvisin siitä! Luulin, että kuolen, mutta selvisin sittenkin! Usko meinasi loppua kesken! Pääsin maaliin, voitin itseni!

Itsensä voittaminen – se on kilpailijan päällimmäinen tavoite OCR-juoksukisassa. OCR, Obstacle Course Racing eli suomeksi maastoestejuoksu tai OCR-juoksu on kilpailu, jossa osallistujan on voitettava erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä haasteita reitin varrella. Haasteet voivat olla luonnollisia tai rakennettuja esteitä – korkeita tai ahtaita paikkoja, sietämätöntä kuumuutta tai kylmyyttä, eri tavoin raskaita tai pelottavia paikkoja. Esteisiin kuuluu tyypillisesti kiipeämistä, ryömimistä, raskaiden esineiden kuljettamista, kylmässä vedessä tai mudassa liikkumista, piikkilankaa, sähköpaimenia tai tulta.

Tapahtumat tarjoavat leikillisen riskinoton mahdollisuuden ja haasteen, josta selviytyminen vaatii todellista ruumiillista ja psyykkistä ponnistelua. Parhaimmillaan tapahtumat ovat niin raskaita, että kilpailuhenkisimmätkin osallistujat tuntevat itsensä voittajiksi jos selviytyvät maaliin asti. Osallistujien motiivit ovat erilaisia: yksi osallistuu voittaakseen, toinen haastaakseen itsensä ja kolmas ihan vaan huvikseen.

Laji on kasvattanut suosiota huikeasti viime vuosina. Vuonna 2015 OCR-tapahtumia järjestettiin Obstacle Race World -verkkosivuston mukaan yli 40 maassa ja ne keräsivät viitisen miljoonaa osallistujaa. Nämä tapahtumat ovatkin yksi nopeimmin kasvavista urheiluteollisuuden osa-alueista.

Miksi OCR on niin suosittua? Nykypäivän hektisessä rytmissä eläminen on haasteellista omalla tavallaan, mutta siitä puuttuu kokonaan taistelu hengissä selviämisestä. Suurella osalla meistä on kuitenkin tarve koetella ja hakea omia rajojamme. OCR-kisa ei ole raskas vain fyysisesti, vaan viime kädessä koetellaan psyykkistä kestävyyttä. Kisa on fyysisesti äärimmäisen raskas, mutta erilaiset esteet pistävät lisäksi kohtaamaan omia pelkoja. Toinen pelkää korkeita paikkoja, toinen kärsii ahtaanpaikan kammosta. Kylmyys menee kaikilla luihin ja ytimiin. Mistä löytyy sisu jatkaa, kun ei enää jaksa? Mikään ei voita sitä tyydytyksen tunnetta, jonka itsensä kanssa taistelu ja lopulta maaliin pääsy tuottaa.

Tunnettuja OCR kilpailuja maailmalla:

OCR Euroopan mestaruuskilpailut

Tough Guy

Tough Mudder 

Spartan Race

Rugged Maniac 

Warrior Dash

OCR tapahtumia Suomessa:

Winter Warrior Finland

Toughest

Tough Viking

Extreme Run

Arctic Challenge